Nationaal Schoolontbijt 2013 7 oktober 2013

7 oktober 2013

Het Nationaal Schoolontbijt, dit jaar van 4 tot en met 8 november, beleeft alweer zijn 11e editie. Het landelijke evenement laat dan heel Nederland zien hoe leuk en belangrijk een goed ontbijt is. In die ontbijtweek gaan op zo'n 2.000 basisscholen ruim 400.000 kinderen samen ontbijten.

Paulissen Bakkerijen zorgt dit jaar voor het verse brood en de verse broodjes voor 3 scholen in Maastricht. Samen met de scholen laten we zien dat ontbijten goed, lekker en leuk is. En daar hoort brood bij, want daarin zitten alle vezels, vitamines en mineralen die de kinderen nodig hebben om de dag te beginnen. Zeker in volkorenbrood.

Ontbijt broodnodig
Ontbijten is broodnodig. Een ontbijt helpt het lichaam op gang en voorkomt bij leerlingen concentratieproblemen op school. Ook is een goed ontbijt belangrijk voor een goede stoelgang en bij het nastreven van een gezond gewicht. Het Nationaal Schoolontbijt laat kinderen, hun ouders en hun leerkrachten het belang zien van het ontbijt als de beste start van de dag. Zowel het Voedingscentrum als de Maag Lever Darm Stichting juichen het initiatief toe.

Ontbijtpakketten
De 3 deelnemende scholen ontvangen in de week van Het Nationaal Schoolontbijt hun ontbijtpakketten. Het Nationaal Schoolontbijt bestaat uit een assortiment bruin- en volkorenbrood en broodjes met halvarine als smeersel en beleg zoals fruitstroop, (smeer)kaas, hagelslag en fruitpasta. Daarnaast is er verse halfvolle melk en sinaasappelsap.

Lesmateriaal
Het Nationaal Schoolontbijt is meer dan een leuk ontbijtfeest. Met speciaal lesmateriaal is het ook een leerzaam evenement. Samen met hun juf of meester ontdekken de kinderen waarom een goed ontbijt zo belangrijk is. Er is lesmateriaal voor alle groepen van de basisscholen. Voor de onderbouw is er het voorleesboek ‘Het ontbijt van Thijs'. De midden- en bovenbouw kunnen kijken naar de interactieve film ‘Ontbijt Broodnodig: the movie'. De hoogste groepen krijgen ook nog een kleurrijke krant met leuke doe-opdrachten.

Goede doelen
Ieder jaar werkt Het Nationaal Schoolontbijt samen met een goed doel. Dit jaar is dat War Child. War Child helpt wereldwijd kinderen in oorlogsgebieden. In creatieve workshops leren ze omgaan met de gevolgen van geweld. Muziek speelt in deze programma's een belangrijke rol. Muziek brengt mensen samen, geeft plezier en zorgt voor ontspanning en ontlading. De feestelijke opening van Het Nationaal Schoolontbijt staat dan ook in het teken van muziek.
Het symbolische bedrag dat de scholen voor de ontbijtjes afdragen, maakt een donatie aan War Child mogelijk. Door de dag goed te beginnen met een gezamenlijk ontbijt geven kinderen in Nederland oorlogskinderen ver weg de kans een begin te maken met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen. Een tweede goede doel dat een donatie ontvangt is Bake for Life, de stichting die bakkerijen bouwt in de derde wereld om kansarmen daar een beter bestaan te geven.

Organisatie
Het Nationaal Schoolontbijt, georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood, is inmiddels een begrip. En een goed ontbijt is te belangrijk om er maar één week in het jaar aandacht aan te besteden. Daarom wil Het Nationaal Schoolontbijt ook op allerlei andere momenten in het jaar laten zien hoe je de dag het beste begint met een gezellig en goed ontbijt. Op de website http://www.schoolontbijt.nl">www.schoolontbijt.nl vind je alles over die activiteiten.